Gedragsdeskundigen


 


Wanneer kiezen voor een gedragsdeskundige?

Honden kunnen verschillende vormen van probleemgedrag vertonen. Lukt het je niet om dit gedrag af te leren bij jouw hond? Dan is het tijd om een gedragsdeskundige in te schakelen.

Een aantal voorbeelden van probleemgedrag bij jouw hond kunnen zijn:

  • Niet alleen kunnen zijn
  • Mensen te enthousiast bespringen
  • Overmatig blaffen
  • Kauwen op schoenen
  • Bijten
  • Het vernielen van meubels
 
Uw hond in onze handen

Bovenstaand gedrag komt regelmatig voor bij honden. Soms is dit gedrag duidelijk aanwezig en soms in mindere mate. Dit gedrag is waarschijnlijk ontstaan doordat de socialisatieperiode niet optimaal is benut. Heeft jouw hond gedragsproblemen en lukt het je niet om dit gedrag af te leren? Dan kan een hondengedragsdeskundige jou helpen.

Een hondengedragsdeskundige is het geld vaak meer dan waard, want je betaald ze voor één of meerdere sessies, waarna je weer jaren plezier hebt van het verbeterde gedrag van je hond!

Wat doet een gedragsdeskundige precies?

Een gedragsdeskundige is een expert in het herkennen van probleemgedrag. Een gedragsdeskundige gaat zorgvuldig te werk en kan patronen herkennen waardoor het probleemgedrag ontstaat. Vervolgens kan de deskundige dat patroon doorbreken en vervangen door gewenst gedrag. Ook kan een gedragsdeskundige ervoor zorgen dat het probleemgedrag minder erg wordt.

Een gedragsdeskundige werkt vaak via een vast proces om het gedrag vast te stellen, te onderbreken en een nieuw patroon te vormen. Hieronder volgt een stappenplan hoe een gedragsdeskundige vaak te werk gaat bij honden.

Stap 1: Vaststellen van het probleemgedrag

Tijdens deze fase probeert de gedragsdeskundige zo goed mogelijk in beeld te brengen met wat voor soort hond hij te maken heeft. Wat is het probleemgedrag? Sinds wanneer vertoont de hond dit gedrag? Hoe oud is de hond? Zijn er dingen die opvallen? Dit zijn allemaal vragen die een gedragsdeskundige zal stellen om een zo goed mogelijk beeld te vormen van de hond. Vaak zal de gedragsdeskundige je ook een flinke vragenlijst meesturen met daarin allerlei vragen over jouw

hond. Deze informatie wordt gebruikt om het probleem nog duidelijker in beeld te brengen. Het is belangrijk dat je de tijd neemt om deze lijst zo goed mogelijk in te vullen.

Stap 2: Het uitsluiten van medische problemen

Gedragsproblemen bij honden kunnen soms ontstaan door onderliggende medische problemen. Als een gedragsdeskundige vermoedt dat de problemen ontstaan door medische oorzaken, dan zal hij vaak vragen om een medisch onderzoek. Blijkt dat de gedragsproblemen worden veroorzaakt door een medisch probleem? Dan zullen die problemen eerst moeten worden verholpen voordat er verder wordt gegaan met het traject. Het kan namelijk zomaar gebeuren dat zijn gedragsproblemen verdwijnen als de medische problemen zijn opgelost.

Stap 3: De observatiefase

Blijkt dat de gedragsproblemen niet zijn ontstaan door een onderliggend medisch probleem? Dan is het tijd voor de observatie. Tijdens de observatiefase zal de gedragsdeskundige het gedrag van een hond observeren. Vervolgens doet een gedragsdeskundige vaak wat testjes om het een en ander vast te stellen. Ook wordt er een nauwkeurig rapport opgesteld over het probleemgedrag van de hond.

Stap 4: Het stellen van de diagnose

Na de observatiefase heeft de gedragsdeskundige genoeg informatie verzameld over de hond en het gedragsprobleem. Vervolgens wordt aan de hand van deze informatie een diagnose gesteld. Hierbij worden soms al tips gegeven aan het baasje van de hond, zodat het baasje alvast om kan leren gaan met het gedrag.

Stap 5: Het maken van een plan

Op basis van de diagnose wordt een behandelplan opgesteld. Het behandelplan bestaat vaak uit oefeningen en trainingen om het gedrag van jouw hond te doorbreken en te veranderen. In dit plan staat duidelijk beschreven hoe de oefeningen moeten worden uitgevoerd. Vaak moet dit behandelplan enkele weken worden uitgevoerd om resultaat te zien. Net als bij het aanleren van gedrag tijdens de socialisatieperiode is ook bij het afleren van slecht gedrag herhaling zeer belangrijk. Na enkele weken zal de gedragsdeskundige kijken naar de veranderingen die zijn gemaakt en zal waar nodig het plan worden aangepast.

Stap 6: Evaluatie

Tijdens de evaluatiefase kijkt de gedragsdeskundige naar de vorderingen van een hond. Deze fase vindt om de aantal weken plaats. De deskundige evalueert de progressie en kijkt of er dingen zijn die niet volgens plan gaan. Het aanpassen van het plan en het evalueren wordt gedaan totdat de hond het probleemgedrag heeft afgeleerd en er een gewenst gedrag is aangeleerd.

Over het algemeen zijn dit de zes stappen die een gedragsdeskundige doorloopt om het probleemgedrag van een hond aan te pakken. Vaak zijn deze stappen zeer effectief. Het kan zijn dat bij bepaalde honden extra therapie of aandacht nodig is. Dit kan komen doordat het gedrag zo diep geworteld zit in het onderbewustzijn van de hond dat het heel lastig is om het gedrag te veranderen. Toch slagen gespecialiseerde gedragsdeskundigen er eigenlijk altijd in om het gedrag van een hond aan te passen.

Bij Olga's Basislijn focussen wij op een blijvende gedragsverandering. Zodat jij weer een vertrouwde relatie met jouw hond kan opbouwen.

 BENIEUWD WAT WIJ VOOR U KUNNEN DOEN?


06-81225271


 WIJ ZIJN BEREIKBAAR VAN MAANDAG TOT VRIJDAG


 09.00 - 17.00 uur